Excursies in de Oudorperhout

Opgeven bij dirk.barendregt@stichtingoudorperhout.nl
Na aanmelding krijg je meer informatie per mail toegestuurd.

Voor vrienden van de Oudorperhout is de excursie gratis.

Ben je geen donateur dan betaal je 3 euro.

Vogels: maandag 22 april
(2e paasdag) 9.00 uur

Het is weer tijd om met de deskundige vogelaar Hans Schouten op pad te gaan in de Oudorperhout. Er zijn alweer heel wat soorten vogels te zien en te horen zoals Grutto, Kievit en Tureluur.


De Grutto, de Koning van de Weide, is weer veilig terug van de lange reis uit Senegal of Portugal en zit op eieren of scharrelt met pullen door het gras. Kieviten buitelen door de lucht als ze niet op hun eieren zitten en proberen meeuwen en kraaien te verjagen die wel trek hebben in een ei of malse pul Bij de rietkragen van de grote plas zijn foeragerende Tureluurs te zien en te horen. Kleine vogels die beestjes uit de bodem halen in het moeras aan de zijkant. Als we heel veel geluk hebben, zien of horen we watersnippen opvliegen, uit het riet. Ganzen zijn er in overvloed. Ook meeuwen en meerkoeten. Kleine rietvogels zoals de Kleine Karekiet en Rietzanger laten zich horen, meestal niet zien. Er is dus volop vogelleven in de lentesfeer van de polder. Hopen dat het droog blijft!


Neem een kijker en een fototoestel(telefoon) mee.

Opgeven bij dirk.barendregt@stichtingoudorperhout.nl
Na aanmelding krijg je meer informatie per mail toegestuurd.

Voor vrienden van de Oudorperhout is de excursie gratis.

Ben je geen donateur dan betaal je 3 euro.

Vleermuizen: dinsdag 30 april 21.00 uur

Vleermuizen luisteren in Oudorp en de Oudorperhout begeleid door Lineke en Dirk Barendregt, grote liefhebbers van deze interessante dieren. Op 30 april is het voorjaar al een beetje warm. Dan zijn er, als het droog is, ’s avonds veel insecten in de lucht en dan gaan de 7 soorten vleermuizen op jacht met hun sonarzintuig. Met de batdetector zetten we hun ultrageluid om in hoorbare klanken.


Vleermuizen zijn de enige vliegende zoogdieren De meeste eten insecten, sommigen vis en een enkeling in Zuid-Amerika drinkt bloed. Er zijn ook vruchteneters maar die komen in Europa niet voor behalve op Cyprus. In Oudorp en de Oudorperhout komen 7 soorten voor, allemaal nachtactief: twee kleine: de Gewone en de Ruige Dwergvleermuis, die kleine insecten eten zoals muggen. Soms 100 per nacht. De Laatvlieger en de Rosse Vleermuis zijn groter en kunnen ook grotere insecten aan zoals vliegende kevers. De Meer- en de Watervleermuis pikken insecten van het water en vangen met hun klauwen soms een visje. De Grootoor luistert insecten uit en pikt ze ook van de bladeren. Al dat spul houdt een winterslaap want er is niets te eten. Er zijn geen insecten. Ze zoeken een vorstvrije plaats en koelen af. De meeste mensen in Oudorp weten niet dat ze vleermuizen in hun spouwmuren of onder hun dakpannen kunnen hebben. Of in het schuurtje. In het voorjaar als het warm wordt en er insecten zijn, vliegen ze weer uit. Als het niet regent want dan zijn er geen insecten in de lucht en koelen ze ook af en dat kost energie.


We vertrekken om 21.00 uur.