Jaarconcert 2019 Alkmaarse Big Band in samenwerking met Danssalon Swing Along

De Lindy-hoppers van Swing Along

Op zondagmiddag 7 april was de grote zaal van wijkcentrum De Oever een muziek/danspaleis. De Alkmaarse Big Band, onder leiding van jazz-trombonist Erik Blok, organiseerde met medewerking van DansSalon Swing Along een gecombineerde swingmatinee. Van 14:00 tot 15:00 kon men een dansworkshop volgen. Daarna was het genieten van de muziek van de band en van de vaardige Lindy-hoppers van Swing Along. Een prachtige en natuurlijke combinatie die door het publiek zeer werd gewaardeerd. Je zou kunnen zeggen men was heerlijk “in the mood”.

De oorsprong van de muziek en de dans

Big Band Swing-muziek, ook bekend als swing-jazz of gewoon swing, is een vorm van jazzmuziek die zich in de vroege jaren dertig ontwikkelde en in 1935 een aparte muziekstijl werd in de Verenigde Staten. Swing gebruikt een sterke ritmesectie van contrabas en drums als “vloer” voor blaasinstrumenten als trompetten en trombones, saxofoons en klarinetten. De dansbare swingstijl van bandleiders als Benny Goodman en Count Basie was de dominante en meest bekende vorm van Amerikaanse populaire muziek van 1935 tot 1945.

Een Afro-Amerikaanse

Lindy Hop is een Afro-Amerikaanse dans die ontstond in New York in de late jaren twintig en vroege jaren dertig. Het was een samensmelting van vele verschillende dansen, maar voornamelijk gebaseerd op jazzdans, tapdansen en de charleston. De ontwikkeling van Lindy Hop ging samen op met de ontwikkeling van de jazz. Om die reden wordt de term Swing zowel voor deze dansstijl gebruikt als voor de jazzstijl waarop wordt gedanst.

Toen de dans door de blanke bevolking overgenomen werd stond deze bekend als de jitterbug, en stond het aan de wortels van de rock-'n-roll en boogiewoogie.


Fotografie: Cor Dekker

An amazing title