Samen eten: betaalbaar en in de buurt

De buurt- en wijkcentra organiseren diverse activiteiten waar buurtbewoners samen kunnen eten. Er is voor elk wat wils bij: ontbijt, lunch of avondeten. Van ‘Hollandse hap’ tot een driegangenmenu of een kennismaking met de Syrische keuken. Hiermee dragen de wijkcentra onder andere bij aan het vergroten van een sociaal netwerk en het aanbod van leer-en werkervaringsplaatsen. En omdat de wijkbewoners binnenlopen om te eten is de brug naar informatie en ondersteuning makkelijker te maken.

Oog voor kwetsbare buurtbewoners

De buurt- en wijkcentra hebben oog voor mensen met een ‘kleine portemonnee’ en hart voor buurtbewoners die alleen zijn.

De Samen-eten-activiteiten zijn mogelijk mede door een flinke inzet van enthousiaste en trouwe vrijwilligers, soms in combinatie met koks of culinaire liefhebbers uit de buurt en door bijdragen van lokale ondernemers.

De wijkcentra dragen graag hun steentje bij

De wijkcentra stellen hun kook- en eetruimte beschikbaar en dragen zorg voor een goede ondersteuning en begeleiding van de (vrijwilligers-)teams die het samen-eten organiseren.

Dagbesteding en leerwerkplaats

Tegelijkertijd is het koken en alles wat erbij komt kijken een prima dagbestedingsactiviteit of leerwerkplaats. De wijkcentra werken bijvoorbeeld samen met cliënten van De Waerden, een school voor speciaal voortgezet onderwijs of met mensen die re-integreren in de arbeidsmarkt. Zo snijdt het mes mooi aan twee kanten.

Meer dan samen eten: vergroten netwerk, informatie en ondersteuning

‘Het is niet alleen het samen eten, wat op zich al zo waardevol is. We zien zoveel meer gebeuren aan de eettafels,’ vertelt een van de medewerksters. ‘Sommigen drinken intussen ook een kopje koffie bij elkaar thuis of lopen samen op naar het wijkcentrum. Je ziet ook dat mensen gebruik gaan maken van andere activiteiten of faciliteiten. Omdat ze van elkaar en de medewerkers horen welke mogelijkheden er allemaal zijn. Ze komen ook makkelijker naar mij toe als ze vragen hebben.’


Als je ziet hoe de mensen genieten, daar doe je het voor.

De deelnemers aan het woord

Thuis in mijn eentje eten vind ik zo verschrikkelijk ongezellig. Dan is dit een uitkomst. En je komt makkelijker aan de praat met mensen uit de buurt.

We hebben het niet breed, zo kunnen we er toch een keertje gezellig op uit.

Die zondagen duren soms zo lang. Dit is een heerlijke breek.

De medewerkers aan het woord

Ik denk dat die mevrouw thuis zelden meer kookt. Hier krijgt ze tenminste een goede maaltijd.

Je ziet gebeuren dat ze naar elkaar om gaan kijken. Als er iemand niet is, gaan ze bellen: ‘Waar was je, gaat alles goed?’

We maken het hier gezellig voor ze. Daar besteed ik graag mijn vrije tijd aan.

Overzicht Samen Eten

De Rietschoot De Hofstaete Wijkcentrum Daalmeer Ontmoetingscentrum Wijkwaard Mare Nostrum De Oever De Wachter Wijkcentrum Overdie De Blauwe Boom Buurthuis Oud Overdie Ontmoetingscentrum Zuid-West De Alkenhorst De Eenhoorn De Blekerij De Societeit

Praktijkvoorbeeld: Lunch in Overdie