IN GESPREK MET..... De Schermerpoort
Leuk hoor, de foto‘s en verhalen van de bewoners rondom en bezoekers van De Schermerpoort, maar wat als een gebouw zelfkan vertellen? Ik ga met hem in gesprek
IN GESPREK MET..... De Schermerpoort
Leuk hoor, de foto‘s en verhalen van de bewoners rondom en bezoekers van De Schermerpoort, maar wat als een gebouw zelfkan vertellen? Ik ga met hem in gesprek
Schermerpoort, hoe lang bevindt u zich al op het Schermereiland? Ik ga al een tijdje mee. Ik ben gebouwd in 1639. Hoewel ik toen van hout was. In 1712 ben ik vervangen door een stenen versie. De 2 hekpijlers, hameijen, stammen ook uit deze tijd. De poort en ophaalbrug zijn in 1853 afgebroken. Op de beide pijlers staan vier gebeeldhouwde schilden met gepolychromeerde wapens van de burgermeesters van Alkmaar die mij in steen hebben gemaakt.
Kunt u iets vertellen over uw oorsprong? Ik bevind me aan de noordoostelijke zijde van Alkmaar, in het deel dat door het graven van het Noord-Hollands Kanaal werd afgescheiden van de oude stad en daardoor op de buitenstaander kan overkomen als een ‘vergeten hoek’ van Alkmaar.
Dus er bestaan nog meer poorten in andere zijdes van Alkmaar? Ik ben de enige van zeven poorten van Alkmaar die bewaard is gebleven. Mijn broers en zussen zijn afgebroken. In 1868 werd de laatste, de Kennemerpoort, afgebroken. En gelukkig maar, want toen de muren en poorten konden worden afgebroken, kreeg het benauwde stadsleven de ruimte om uit te breiden.
Hoe ziet u uw functie in de toekomst voor u? Het blijft belangrijk om de geschiedenis te kennen, dóór te vertellen aan de nieuwe Alkmaarders en mijn buurtgenoten van het Schermereiland. Zo zijn er enkele jaren geleden brokstukken gevonden die mijn verhaal vertellen. Het zijn de enigste overblijfselen van de poorten van Alkmaar! Daar mag ik trots op zijn! Ik sta op het mooiste stukje van Alkmaar waar ik graag mensen op bezoek krijg. Ik wordt graag gezien!
MONIQUE VAN WILSUM

Foto's: Sabine van Erp