Zaterdag 9 september, Open Monumentendag in Oudorp

De molens

Tom Kreuning van strijkmolen D aan de Hoornsevaart had 100 bezoekers. Waaronder Mexicanen, Noord-Ieren, Zuid-Koreanen en Belgen. In grote delen van de wereld blijken de molens toch nog steeds hét symbool van toeristisch Nederland te zijn. Wellicht op de voet gevolgd door tulpen en klompen.

De kastelen

Nancy de Jong van Erfgoed Alkmaar was present bij de resten van De Middelburg en de Nieuwburg. Zij heeft een zwak voor die kastelen, vooral omdat zij de laatste paar jaar veel nieuwe ontdekkingen heeft gedaan over de bouwsels zelf en over de functie van deze kastelen. Ontdekkingen die niet stroken met de huidige geschiedschrijving. En zij is nog niet klaar. “Wie weet wat er nog meer boven tafel komt” was haar boodschap aan de 55 nieuwsgierige toehoorders. Nancy is door haar succesvolle werk in Oudorp ook betrokken geraakt bij het onderzoeken van andere kastelen in Noord-Holland.

De Terp

Zo’n 125 personen hebben op Open Monumentendag De Terp bezocht. Elk jaar horen we weer: ik fiets hier dagelijks langs, maar ben nog nooit binnen geweest! Gedurende de hele dag werd er regelmatig door Caren Polderman (zang) en Pieter Rynja (orgel en piano) gemusiceerd. Vanaf 15 uur gaven ze een concert met een gevarieerd programma van musicalnummers, klassiekere religieuze muziek en meezingers zoals Halleluja van Cohen, Que sera sera en aan de Amsterdamse grachten. Bewoners van Oudorperzand, bezoekers van de dagbesteding van Magenta en bezoekers van Open Monumentendag zorgden voor een volle kerk. Een succesvolle afronding van de editie van dit jaar.