Drones bezoeken de Oudorperpolder
Op maandag 25 september was de Oudorperpolder het toneel van onze eigen Alkmaarse archeologe Nancy de Jong die in samenwerking met het 4D Research Lab van de Universiteit van Amsterdam onderzoek deed boven de Oudorperpolder.
De hele polder werd bekeken waar vroeger 2 kastelen, kasteel Nieuwburg en kasteel Middelburg, hebben gestaan. Maar de grootste vraag was wel hoe de weg ooit liep naar kasteel Nieuwburg. De Munnikenweg liep langs kasteel Middelburg maar hoe kwam men dan bij kasteel Nieuwburg. Door dit grote onderzoek hoopt men daar antwoord op te krijgen.
Door drone remote sensing is er tegenwoordig heel veel bodemonderzoek mogelijk zonder te graven. Graven heeft als grootste nadeel dat voorwerpen, hout maar ook steen vergaat als het omgewoeld wordt en aan licht en lucht blootgesteld wordt. Door met drones te vliegen met verschillende sensoren wordt er heel veel informatie verzameld over het landschap en de grond eronder.
In de ochtend werd er gevlogen met een laserscanner die 3D beelden maakt van alles wat er zich onder de grond bevindt.
Vervolgens werd er rondom het middaguur gevlogen met een multispectrale sensor die de vegetatie van het gebied goed in kaart brengt. Verschillen in het gewas en ook de gezondheid van het gewas kunnen aanwijzingen geven voor archeologische ontdekkingen. Met een gewone camera werden er ook foto’s van het gebied gemaakt om naast beelden te kunnen leggen die met de sensoren zijn gemaakt.
In de avond werd er met een thermische sensor gevlogen om eventuele verschillen in warmte op te kunnen speuren.
Een leuke anekdote werd verteld door een van de medewerkers van UvA: In Italië was een keer een drone onderzoek gedaan met een thermische sensor en daar waren grote vlakken op te zien. Na lang onderzoek en puzzelen kwam men erachter dat het geen grote ontdekking was, maar dat er koeien op het veld hadden gelegen die hun warmte hadden achtergelaten. Vandaar dat er ook gewone foto’s gemaakt worden zodat mogelijke
‘ontdekkingen’ eerst via de gewone foto’s bekeken kunnen worden.
De resultaten van de onderzoeken kunnen enige tijd op zich laten wachten maar worden via de gemeente Alkmaar naar buiten gebracht.
Als er grote ontdekkingen gedaan worden dan nog zal er niet destructief te werk worden gegaan. De polder blijft onaangetast.
Via dit soort onderzoeken, technologie toepassingen en samenwerkingsverbanden is er steeds meer mogelijk en worden de mogelijkheden van de technologieën steeds verder uitgebreid. Ook oudere projecten kunnen op deze manier nog een keer onder de loep genomen worden om te kijken of er alsnog nieuwe ontdekkingen gedaan worden.