Upgrade Kwalitaria Oudorp met de komst van Mark Vester

Upgrade Kwalitaria Oudorp met de komst van Mark Vester
De zaak is nog dicht als ik aankom maar Mark laat me met een hartelijke welkomsroep via de zijdeur binnen. Er wordt al hard gewerkt om alle ingrediënten klaar te hebben liggen voor als de cafetaria opengaat.
We zoeken een plekje aan een van de tafels om ons gesprek te voeren met een lekker kopje thee erbij. Ondanks dat er nog geen klanten zijn ziet het er toch gezellig uit. Er zijn wat meer plantjes opgehangen en alles ziet er netjes, schoon en opgeruimd uit.
Zelden heb ik zo’n enthousiast persoon ontmoet als Mark Vester.
We praten over de zaak maar ondertussen komen er allerlei andere onderwerpen voorbij. Zoals dat hij een vrouw en 2 katten heeft maar ook over de buurt bij de Vondelstraat waar hij nog een Kwalitaria zaak heeft.
Het horecavak is hem met de paplepel ingegoten. Als klein jongetje liep hij al in het café van zijn moeder en toen hij ouder werd begon hij als afwasser in het hotel waar zijn vader als kok werkte. Van afwasser ging het naar tafels dekken en zo groeide hij verder. Ook al jong wist hij dat je moest werken voor je geld dus ook een krantenwijk hoorde erbij.

Werken bij Kwalitaria
Mark wist altijd al dat hij zelf ook ondernemer zou worden dus na het behalen van zijn MAVO-diploma ging hij aan het werk bij een snackbar/cafetaria van Kwalitaria.
In 2011 kon hij de Kwalitaria aan de Vondelstraat in Alkmaar op pachtbasis overnemen en die uitdaging ging hij aan. Door heel hard werken en een enorme positieve instelling was hij in staat om de zaak na vijf jaar te kopen. De Coronatijd heeft in zijn geval juist een positieve uitwerking gehad doordat ze veel maaltijden thuis konden bezorgen en er ook afgehaald kon worden.
Begin 2023 heeft hij de zaak aan de Vondelstraat grondig verbouwd zodat het veel functioneler is geworden en fijner om te werken.
Maar als alles goed en gesmeerd loopt gaat bij Mark de uitdaging een beetje weg en begint het te kriebelen voor een nieuw doel, een nieuw plan.
Via via hoorde hij dat de Kwalitaria Oudorp naar een goede beheerder zocht dus na veel wikken en wegen (was het niet te snel na de verbouwing van de zaak aan de Vondelstraat) besloot Mark om te gaan praten met de eigenaar. Ze kwamen tot een goede deal en eind november 2023 was de tweede Kwalitaria voor Mark was een feit.
Kwalitaria Oudorp
Doordat zijn jeugd niet makkelijk was heeft Mark een enorme drive om zich te bewijzen en dat werkt door op alle gebieden waar hij mee bezig is.
In Oudorp richt hij zich meer op de uit eten functie. Meer maaltijden zodat mensen echt lekker in de zaak komen eten. In de toekomst gaat hij ook pizza’s serveren en komen er schnitzelavonden. Zo wil hij laten zien dat zijn zaak meer dan een snackbar is. Als mensen het eten waarderen dan doet dat hem heel goed.
Het is heel belangrijk voor hem dat zijn personeel de kans krijgt om door te groeien. Die kans kreeg hij ook toen hij jong was dus hij investeert hij veel in wie dat wil. Er is een Kwalitaria academie maar ook een scooterrijbewijs behoort tot de interne opleidingsmogelijkheden.
Mark onderscheidt zich door een luisterend oor te hebben voor zijn vaak jonge personeel maar ook doordat hij voor de buurt een verbindende rol op zich neemt. Even een praatje, even wat gezelligheid, dat maakt dat hij ’s morgens opstaat en met plezier naar zijn werk gaat.
Productproeverij
Met vijf mede Kwalitaria-ondernemers komt hij vier keer per jaar bij elkaar om nieuwe producten te proeven. Kwalitaria biedt ook seizoensproducten aan zoals de lenteburger, de lentekroket en een milkshake in een tijdelijke smaak die dan allemaal ‘voorgeproefd’ worden.
Deze lijn zet Mark door met zijn personeel. Vier keer per jaar maken ze alle producten van dat seizoen met elkaar klaar en eten het dan gezamenlijk op. 17 juni hebben ze met elkaar dus weer de ‘zomerproeverij’ waar hij erg naar uit kijkt.
Goed hart
Mark wil ook vaker leuke acties gaan doen. Zo was er al een keer dat je een gratis ijsje kon halen en dat wil hij ook een keer gaan doen met een frietje. Bij stichting 072 geeft hij bonnen af, er komt een klas een gratis ijsje eten na het lopen van de avondvierdaagse. Zo is hij ook maatschappelijk betrokken. Daarnaast heeft hij plannen om met speciale feestdagen met de andere winkeliers aan het Oudorperplein leuke activiteiten te organiseren.
Mark is een ondernemer die zijn hart laat spreken. De zaak moet goed draaien maar daarnaast is het voor hem puur genieten als hij ook kan delen met de mensen om hem heen. Goed zorgen voor zijn personeel, een luisterend oor hebben voor wie er op zijn pad komt, mensen verbinden en zichtbaar zijn in de wijk. Het maakt hem een mooi mens.