OPEN DAG BIJ DAGBESTEDING MAGENTAZORG

Tekst: Catharina Mandjes |Foto’s: Catharina Mandjes


Als ik op 24 mei binnenloop bij de dagbesteding van Magentazorg zijn er al verschillende gasten aanwezig. De gastvrouwen Annebeth en Janita heten iedereen welkom; koffie en thee staan klaar. Ook een plakje zelfgebakken cake ontbreekt niet; het is door een cliënt gemaakt met hulp van Annebeth. Janita legt intussen uit wat er op verschillende plekken te bekijken is.

Wat is er te doen?

De dagbesteding is vijf dagen per week open. In de naastgelegen ruimte is plek om creatief bezig te zijn, zoals bijvoorbeeld een diamond painting maken of schilderen. Ook kan je daar bewegen onder leiding van Olga Commandeur die via een groot scherm oefeningen voordoet. Er is een fietscomputer met een scherm waarop je kunt instellen waar je wilt fietsen. Miami, Spanje, Oostenrijk, Alkmaar of een andere plek, het kan allemaal. Op de tafel staat een computer met allemaal braintrain spelletjes en er is ook een virtual reality bril aanwezig. Er worden verschillende activiteiten aangeboden zoals een bordspel of muziek maken. En er is een duofiets voor diegenen die willen fietsen maar dit niet meer alleen kunnen.

Zelfredzaamheid en verbinding

Iedereen wordt uitgenodigd om rond te kijken en er hangen ook informatiebordjes aan de muur waarop de verschillende onderdelen worden toegelicht.

Alles is gericht op zelfredzaamheid; zelf drinken inschenken, afwassen, elkaar helpen met eten klaarmaken en met het eten zelf. Het hoort allemaal bij de dagelijkse activiteiten. De deelnemers lunchen elke dag met elkaar. Er is altijd soep met verschillende soorten brood en een groot aanbod aan beleg en drinken. Ook wordt er vaak wat extra’s toegevoegd, zoals pannenkoeken, wentelteefjes, broodjes kroket of eitjes.

Er is een pilot gestart met een ergotherapeut om te kijken hoe de zelfredzaamheid zolang mogelijk behouden kan blijven. Het doel is om cliënten zoveel mogelijk te motiveren en stimuleren.

Voor wie?

De dagbesteding is toegankelijk voor diegenen die op zichzelf wonen en willen werken aan verbetering of herstel van lichamelijke conditie en functies. Het kan gaan om mensen met dementie, parkinson of die herstellen van een herseninfarct of hersenbloeding. Ook mensen uit de wijk die zich eenzaam voelen en weinig tot geen familie of netwerk hebben, zijn welkom.

Mevrouw van den Brakel is aanwezig omdat ze als gemeenteraadslid voor het CDA belangstelling heeft voor de dagbesteding en meer informatie wil. Zelf is ze nog actief genoeg en hoeft dus (nog) geen gebruik te maken van de dagbesteding.

Mevrouw de Haas is erg nieuwsgierig wat er allemaal te doen is bij de dagbesteding. Ze is beheerder geweest in activiteitencentrum het Vlijthof dus is ze benieuwd om te zien wat er hier allemaal wordt gedaan. Zelf gaat ze er nog geen gebruik van maken want ze heeft genoeg te doen!

De heer van der Wal wordt op dinsdag en vrijdag door een busje vanuit West-Graftdijk naar de dagbesteding gebracht. Hij heeft veel fysieke klachten en omdat hij er nog is ondanks hetgeen hij allemaal heeft meegemaakt, wordt hij een medisch wonder genoemd. ‘Ik vind het heel gezellig hier’, vertelt hij. ‘Ik heb hier ook gerevalideerd en nu kom ik met veel plezier naar de dagbesteding. Ik voel me hier thuis. In de gang staat een vitrinekast die ik heb ingericht. Veel van de vlinders die je in de kast ziet heb ik zelf gemaakt. Ze noemen me hier al de interieurinrichter!’ Het plezier straalt van hem af.

Fysiotherapie

Tijdens de dagbesteding bestaat er de mogelijkheid om gebruik te maken van fysiotherapie. Hier is wel een verwijzing van de huisarts voor nodig. De zorg is heel laagdrempelig, ook door de intensieve samenwerking met de revalidatie én de dagbesteding. Er wordt gewerkt op de afdeling maar de therapeuten gaan ook naar de mensen in het huis en in het dorp. Iedereen doet hetzelfde werk maar ze hebben wel allemaal een eigen specialisatie.

Aanmelden

Tot slot spreek ik met Sara Rodriguez, coördinator van de dagbesteding bij Magentazorg die haar tijd verdeelt over de drie locaties in Bergen, Heerhugowaard en Oudorp/Alkmaar.

‘De dagbesteding wordt bekostigd door de Wet Maatschappelijke Opvang of de Wet Langdurige Zorg. Ook mensen met een Persoons Gebonden Budget of via een particulier contract kunnen gebruik maken van ons aanbod,’ vertelt ze. ‘Veel cliënten hebben een casemanager via Geriant die de aanvraag voor ze kan regelen. Anderen regelen het zelf, met een verwante of een betrokkene. Als ik de rondleiding doe met mensen die geïnteresseerd zijn en die zich willen aanmelden, doen we ook gelijk de intake. Ik kan aan mensen uitleggen wat er hier allemaal te doen is maar ook doorvragen naar wat er nodig is en wat de verwachtingen zijn. Daar haken we als dagbesteding op in. We doen aan maatwerk en krachtwerk, met en vanuit de cliënt. We vullen de dag in naar de wensen van de mensen. Zo houden we de wachttijden beperkt.’

Vrijwilligers

Sara vertelt dat er naast toegewijd personeel gebruik wordt gemaakt van vrijwilligers. Daar is nooit genoeg van dus kunnen ze echt nog wel wat extra mensen gebruiken! Deelnemen aan een spelletje, creatief bezig zijn of een rondje op de fiets, er is van alles te doen. Het is heel dankbaar werk als je ziet hoe blij het de mensen maakt.

Al met al was het een zeer informatieve ochtend met enthousiaste medewerkers en veel geïnteresseerden. Wat een geweldige plek om je dag te besteden!

Voor meer informatie: Mw. Sara Rodrigues 06-26131654 s.rodrigues@magentazorg.nl