DE MAKERS VAN DE ATELIERSTRAAT__________

Feuilleton over de Drukkerij een unieke broedplaats (Deel 5)

Tekst en foto’s: Marcel van Deursen

DE MAKERS VAN DE ATELIERSTRAAT

Feuilleton over de Drukkerij een unieke broedplaats (Deel 5)

Tekst en foto's: Marcel van Deursen

Dat broedplaats “De Drukkerij” een schat aan initiatieven herbergt realiseer ik mij inmiddels terdege. Stof te over voor dit feuilleton want er lijkt geen eind aan te komen. De eerste vier afleveringen hebben een diepe indruk achtergelaten; voldoende om iedereen aan te raden de stoute schoenen aan te trekken om een bezoek aan dit massieve pand te brengen.

Deze keer begeef ik mij naar de atelierstraat waar makers of startups onderdak vinden. Op mijn zwerftochten door dit enorme pand is ze mij al eerder opgevallen maar deze keer heb ik heb een afspraak met haar; Eefje Verdonk, meubelstoffeerster en huurster van een van de ateliers aan “De Atelierstraat” in de Stadsfabriek.

Eefje Verdonk | meubelstoffeerster

Pen, papier en camera liggen in de aanslag maar nog voor het interview begint verschijnt Jochem in de deuropening. In zijn handen een doorzichtige opbergbox gevuld met kleine koekjes. “Zojuist gemaakt, ze zijn nog warm”, zegt hij terwijl hij mij en Eefje uitnodigt er een te proeven. “Pak er zoveel als je wilt”, zegt hij en dus pak ik er twee.

Jochem blijkt leermeester te zijn in de keuken van de stadskantine waar hij in het kader van dagbesteding deelnemers begeleid.

“Dat maakt werken hier zo leuk,” zegt Eefje. Ze noemt de ontmoeting, sfeer en creatieve energie, inderdaad tastbaar aanwezig in dit pand.

HAL 25

Zoals al vaker opviel vormt HAL 25, die andere experimenteerplek en broedplaats in Overstad, de springplank voor nieuwe initiatieven en voor gebruikers van de Stadsfabriek. In zekere zin zijn zij, als de schakels van een ketting, met elkaar verbonden. Waar HAL 25 een perfect laboratorium voor experimenten biedt voor wat zij betitelen als podiumkunstenaars, creatievelingen, makers, muzikanten en ander artistiek “schorriemorrie”, vormt de Stadsfabriek een logische vervolgstap in hun ontwikkeling.

Net als veel gebruikers van ruimten aan de atelierstraat is ook Eefje via HAL 25 in de Stadsfabriek terechtgekomen. Een noodzakelijke en logische stap om de ontwikkeling van haar bedrijf letterlijk en figuurlijk ruimte te bieden.

DE ATELIERSTRAAT

De atelierstraat kent verschillende makers die met elkaar gemeen hebben dat zij de belichaming zijn van wat je pioniers kunt noemen. Samen verkennen zij routes en mogelijkheden voor hun hobby of ambacht. In sommige gevallen kan je spreken van een startup; een jong bedrijf met een bijzonder idee, dat gebruikmaakt van nieuwe technologie en vaak gericht is op groei.

Samen met Eefje loop ik over de gang die in de terminologie van de Stadsfabriek straat genoemd wordt. Achter exotische namen als Kaplum, Waar een wil is is een weg, Ricky, Plantastico, StudioPlien, I Doon en Smederij gaan ontwerpers van duurzaam speelgoed, jeugdbegeleiders, interieurbouw voor campers, plantenredders, een school voor edelsmeden, masterclasses messen smeden en leer- en canvas bewerking schuil. Daarnaast tref je er klus-bedrijfjes en -aannemers, houtbewerking en een videolab.

Achteraf trekt het atelier Beeldklank alsnog mijn aandacht; een bijzonder initiatief van Ernst Jonker en Greta Vink. Samen bieden zij tegenwicht aan een overprikkelde omgeving door het vertellen van “langzame” verhalen, vaak in de stijl van oude sprookjes, ondersteund met rustige beelden en muziek. Verhalen vooral voor kinderen maar ook voor volwassenen.

EVENTJESTOF

We eindigen natuurlijk weer bij Eventjestof. Het atelier van Eefje is een van de grotere in de straat, hoewel het niet meer dan 24 vierkante meter werkruimte biedt. Midden in de ruimte staat een enorme zetel in wat ik onttakelde staat noem. In werkelijkheid gaat het om het voorlaatste stadium in de vernieuwing van Eefjes huidige project. Op haar werktafel ligt de fleurige stof waarmee het imposante meubel moet worden bekleed. Op de zwarte achtergrond lijkt het of de bloemen uit een aantal boeketten zijn uitgestrooid. De met precisie geknipte coupons verschaffen de klassieke troon ongetwijfeld een jeugdig uiterlijk.

Je hoeft geen stoffeerder te zijn om te zien dat Eefje opleeft als zij een uitdagende opdracht krijgt. Zelf noemt ze dit haar valkuil; dergelijke opdrachten appelleren aan haar vakkundigheid en dagen haar zozeer uit dat afwijzen bijna onmogelijk wordt.

De toestroom van werk neemt met de jaren toe. Meubelstoffeerders hebben mee dat verduurzaming en hergebruik in de huidige tijd onderhevig zijn aan herwaardering. Steeds meer dringt het besef door dat grondstoffen eindig zijn en een nieuw leven voor bestaand materiaal oneindige mogelijkheden biedt. Hoewel niet goedkoop is het nog altijd goedkoper dan de aanschaf van nieuwe meubels.

Een andere aanjager van de volle portefeuilles is de minimale uitstroom van opleidingen, de vergrijzing en daarmee het verlies aan bestaande kennis. Voor Eefje is het niet anders; zij heeft zoveel werk dat zij moeite heeft om tijd vrij te maken voor overige interesses en hobby’s.

De weg die Eefje afgelegd heeft en geleid heeft tot de keuze voor haar beroep lag niet voor de hand. Eigenlijk is het haar overkomen. Haar moeder stimuleerde haar om een opleiding aan het Hout- en Meubileringscollege (HMC) te volgen. Niet zo gek als je weet dat ze als klein meisje altijd al poppenkleertjes maakte. Op de website van het HMC vind ik een artikel waarin een treffende uitspraak van haar:

”Voordat ik aan deze opleiding begon, heb ik eigenlijk nooit nagedacht over stofferen en wat daar allemaal bij komt kijken. En al helemaal niet gedacht dat ik er na (en tijdens) de opleiding zoveel plezier in zou hebben!”

De tijd en liefde die Eefje in haar projecten steekt levert haar niet alleen inkomen op. Vooral de reactie van haar klanten als zij hun opgeknapte stoel zien motiveert haar.

Hoewel het huidige werkaanbod het onder spanning zet, biedt het ondernemerschap haar de vrijheid om dingen te doen die haar ook inspiratie geven, zoals reizen.

TYPEMACHINE

Op een stoel in haar etalage staat een opvallende, want rode, vintage typemachine. Het roept de vraag op of dit toevallig is of ergens naar verwijst. Zoals verwacht is dat laatste het geval.

Tijdens haar opleiding is Eefje gaan dichten; een uitlaatklep, zeker in tijden van Corona. Onder de naam Eventjeseefje zet zij gedachten over het leven, de mens en de gekkigheid van de gedachtegang achter oppervlakkigheid op papier. In een stijl die we kunnen kennen van “Loesje” heeft Eefje inmiddels een palet aan korte teksten het licht laten zien. Om een indruk te geven, een gedicht dat bij haar past en ook de sfeer in de Stadsfabriek weerspiegelt:

"Neem af en toe
Een moment om stil te staan
bij wat je hebt
gedaan
Extra motivatie
om weer door
te gaan”

MAKERSMARKT

Via Eventjestof en Eventjeseefje weer terug naar de atelierstraat. Aardig om te melden is dat ook de vader van Eefje er een ruimte heeft betrokken. Hij is kunstenaar, verricht klussen, en doet aan houtbewerking. Momenteel draait hij schaakstukken. Daarnaast werkt hij ook nog bij HAL 25 in de gaarkeuken. Terwijl Eefje mij rondleidt in zijn atelier hebben wij het over De Makersmarkt die zowel in het voor- als in het najaar plaatsvindt. De markt trekt honderden bezoekers waaronder collega-makers van buiten. Zij laven zich aan de verschillende workshops en demonstraties of doen inspiratie op in de geopende ateliers. Het is dan verbazen, kijken en kopen geblazen stel ik mij voor. Het kan ook bijna niet anders op een plek die volop in ontwikkeling is, zoals ook de van ideeën bruisende Eefje!

Bezoek de website eventjestof.nl
Bezoek de website eventjeseefje.com