Interview: Marcel van Deursen


FRANS VAN DEN BOSCH

Normaal gesproken verzorgt Henny Boels een portret over iemand die betekenisvol is voor Oudorp.
Omdat zij verhinderd is mag ik Frans van den Bosch interviewen, de drijvende kracht achter het KunstCultuurWeekend; een laagdrempelig kunstfestival op wijkniveau.

Anke

Als ik vraag naar zijn achtergrond, begint Frans een openhartig verhaal wat rond zijn partner Anke meandert. Zijn eerste vijfendertig jaren spelen zich af in Delft. Na enkele relaties en verhuizingen ontmoet Frans zijn Anke op de wintersport. Het huwelijk met de Koedijkse brengt hem in Alkmaar. Vanwege nieuwbouw aan de rand van de Oudorperpolder strijken zij neer in de Rekerbuurt, waar zij sindsdien wonen.

Frans is boekhouder, een vak wat hij tot zijn pensioen in 2009 uitoefent. De schilderhobby van Anke is dan al uit de hand gelopen. Zij verzorgt schildercursussen en heeft een atelier aan huis. Vooral door de veelvuldige deelname aan exposities en kunstmarkten worden regelmatig werken verkocht. Frans ontpopt zich als facilitair manager en helpt met het zoeken naar expositieruimtes, kunstmarkten, het vervoer en de opbouw. Ook het onderhoud en beheer van de website neemt hij voor zijn rekening (www.atelier-a-colors.nl).

Regelen en organiseren

De huiskamer hangt vol met werken van Anke. Een tafel met legpuzzel valt mij op. De gedachte dat dit de hobby van Frans is wordt gecorrigeerd door zijn laconieke reactie. Het is een kerstcadeautje en het geeft wat ontspanning. Echte hobby’s heeft Frans niet. Na zijn pensionering heeft hij enkele jaren in de winterperiode als postbode in omliggende wijken gewerkt. Daarnaast vullen de werkzaamheden voor Anke zijn tijd. Het komt tegemoet aan zijn passie; regelen en organiseren. De activiteiten voor Anke en zijn passie vallen op een goed moment samen in wat tijdverdrijf met een missie genoemd mag worden. Het KunstCultuurWeekend.

KunstCultuurWeekend

Toen de gemeente een kunst en cultuurweekend organiseerde deden Anke en Frans vanzelfsprekend mee. Het publiek werd thuis ontvangen. Helaas viel het aantal kunstenaars en het bezoek tegen en vandaar dat het initiatief geen vervolg kreeg. Een nieuwe start werd gemaakt. toen wijkcentrum “De Oever” de kunstroute introduceerde, later aangevuld met een kunstmarkt. Vanzelfsprekend namen Anke en Frans deel.

Een vakantie in Boekel combineerden Anke en Frans met de deelname aan een kunstmarkt. Het bleek een festival te zijn en sindsdien liet de gedachte dat dit ook iets voor Oudorp kon zijn, Frans niet meer los. Samen met “De Oever” werkte hij het idee uit, wat in 2016 het daglicht zag. Capaciteitsproblemen bij “De Oever” maakten het noodzakelijk om het initiatief in 2017 onder te brengen in een stichting.

Omdat niet alle deelnemers op een bereikbare plek zaten werden er groepslocaties aan de route toegevoegd zoals De Wachter, De Wijkplaats en “De Terp”.

Dankzij zijn organisatietalent biedt Frans sindsdien een podium aan talenten uit de wijk en daarbuiten. Gedreven vertelt hij dat hij het vooral van belang vindt omdat het een festival is naast het geijkte aanbod en locaties in de stad. De missie die hem drijft is om de stadsdelen Oudorp, het rode dorp, Ooievaarsnest en Rekerbuurt, samen te brengen met een verbindend initiatief.


Programma

Het programma biedt aan “elk wat wils”. Er is een muziekfestival, een festival classique en een festival beeldende kunst (schilderkunst, fotografie, mozaïek en keramiek, beeldhouwen, poëzie en sieraden). Nieuw is het dansfestival met allerlei dansuitingen. Dankzij een overzichtstentoonstelling kan een individuele route samengesteld worden.

Dit jaar is de openingsavond op 17 mei in het Vrij Zijn Theater aan de Madame Curieweg, waarna op 18 en 19 mei de deelnemende kunstenaars en festivals bezocht kunnen worden (zie ook de website: https://kunstcultuurweekend.wixsite.com/kcwoudorp.