Interview: Henny Boels

Fotografie: Paul van Berkum


John en Sandra Vader

Het huis van kermisexploitanten John en Sandra Vader valt niet te missen. Een grote oliebollenkraam naast het huis. Beachvlaggen met kermisattracties erop. Voor de zoeker zoals ik maakt dat het vinden van hun huis wel lekker makkelijk.

Ik word enthousiast ontvangen door Sandra en haar man voegt zich al snel bij ons. Eveneens een opgewekt iemand. Zou dat nu komen doordat je op de kermis altijd omgeven bent door blije mensen? Hoewel dit jaar ook voor kermisexploitanten een apart jaar is door de Corona. En er daardoor misschien niet altijd reden tot blijdschap is. Lange tijd was er geen kermis toegestaan en nu nog steeds niet overal. En waar het wel mag kan het ook zo weer elk moment omslaan in het afgelasten van de kermis. Een onzekere tijd.

John en Sandra zijn zesendertig jaar samen. Het kan ook haast niet anders dan dat ze elkaar op de kermis leerden kennen. “In Warmenhuizen”, zegt Sandra, “John stond er met een attractie en ik was een bezoeker. Het klikte tussen ons”. En kennelijk doet het dat nog steeds. Want naast huwelijkspartners zijn het ook zakenpartners. Ze runnen sinds 1980 samen hun kermisattracties.

Kermis Oudorp

John vertelt: “Oudorp is een van de oudste kermissen. Het is een jarenlange traditie dat wij als familie op de kermis in Oudorp staan”. Sandra vult aan: “Het is nu zelfs zo dat wij de kermis organiseren. Voorheen deed de Oranje Verenging Oudorp dat, maar die zijn er mee gestopt. Wij vragen nu zelf de vergunningen aan bij de gemeente Alkmaar. Gelukkig is het goed zaken doen met deze gemeente. Zij waren heel welwillend om dit jaar de kermis te laten plaatsvinden. We hebben een plan met de nodige Corona maatregelen ingediend en dat is door de gemeente goedgekeurd. De wethouder is zelfs nog even komen kijken bij de kermis”. De familie Vader stond op de kermis met de City Hop en een oliebollenkraam. Deze oliebollenkraam staat met Oud en Nieuw altijd tien dagen op de Nyenburgh en twee maanden bij tuincentrum Ranzijn. Rond Oud en Nieuw verkopen ze ook oliebollen in de Albert Heijn aan de Oudorperpolder.

Eerste kermis Noord-Holland

De kermis in Oudorp was dit jaar de eerste kermis in Noord-Holland. John: “Mensen hadden echt weer behoefte aan een verzetje. Iedereen was blij dat ze even weer het gewone leven kon oppakken na de stilte van de Corona tijd. Mensen van omliggende dorpen kwamen naar de kermis van Oudorp. We hebben er een heel goede kermis gedraaid”. Sandra: ”We hadden dit jaar alle attracties op het veld gezet en niet meer op het parkeerterrein. Dat zorgde voor een gezellige sfeer. Ik heb bij de marktmeester al aangegeven dat we dit volgend jaar ook weer willen.”

Kermis en Corona

Ging het dit jaar nu anders op de kermis door de Corona? Sandra:” We hebben overal hekken geplaatst zodat er eenrichtingverkeer ontstond. Met stickers maakten we de route duidelijk. Het ging uitstekend. En iedereen hield zich eraan. We hebben gelukkig geen gekke dingen meegemaakt”. De kermis in Oudorp was daardoor ook een succes.

Ondernemerschap

Dat zit in het bloed van John en Sandra. John is al de zevende generatie die op de kermis staat. Sandra haar ouders hadden restaurant Marktzicht op het Waagplein. Beide zijn dus opgegroeid in een ondernemers omgeving. Sandra: “We hebben dit jaar onze oliebollenkraam omgebouwd naar een kraam met verkoop van luxe aardbeien. Een koeling erin. Apparatuur aangeschaft om de aardbeien te voorzien van chocola. Dat deden we ook met de donuts. En het werd een groot succes. Ook dankzij mijn dochter, want die is heel actief op FB geweest. We hebben zelfs geleverd voor verschillende partijtjes. Het was zo leuk om te doen dat we het volgend jaar ook weer voor een korte periode gaan doen.” Ook de twee kinderen van John en Sandra werken actief mee aan de kermis. De jongste zoon ziet er wel toekomst in om de zaak over te nemen. “Hij is nog jong en moet nog veel leren voor het zover is”, vertelt Sandra.

Toekomst

John: “Je weet nooit hoe de toekomst er uitziet. We schrijven ons nu in voor diverse kermissen. Sommige exploitanten starten dit jaar niet meer en zodoende krijgen wij wel telefoontjes of wij willen deelnemen aan de kermis. Zo lang het kan doen wij dat” Op mijn vraag wat zo leuk is aan de kermis antwoord John: “Wij hebben altijd blije mensen om ons heen. En het geeft ook een gevoel van vrijheid”. Sandra: “Je ontmoet heel veel mensen en elke regio van Nederland heeft weer heel andere type mensen. Dat is maakt de kermis voor ons zo leuk. Je ontmoet altijd weer andere mensen en collega’s. En de blije mensen om je heen is toch wel heel leuk. ”.