Kermis Oudorp 2020

Kermis in Oudorp ging gelukkig wel door

De kermis in Oudorp was de eerste in Noord-Holland die door mocht gaan: de kinderfamiliekermis', zoals attractiehouders 'm noemen, is van 17 tot 20 juli gehouden. De organisatoren zijn blij, maar maken zich ook zorgen. "Hopelijk geven meer gemeenten toestemming voor een kermis, anders moeten we alle attracties weer afbouwen en opruimen", aldus Sandra Vader.

Foto's: Paul van Berkum en Nick Groesbeek

Water aan de lippen

Het water stond haar afgelopen maanden aan de lippen: door de coronacrisis vielen kermisexploitanten tussen wal en schip. "Er was zoveel onzekerheid onder kermisfamilies. Gelukkig mogen kermissen van het kabinet nu doorgaan, alleen werken veel gemeenten nog niet mee." De 52-jarige Alkmaarse trekt al jaren met haar attracties 'cityhopper' en de kindervliegtuigjes door Nederland. Ze staat ook al decennialang op de kermis in Oudorp. "Het is juist geen zuipkermis, maar met veertien attracties een kleine, traditionele dorpskermis. "Om de editie van 2020 door te laten gaan, diende ze een plan in voor de eerste editie van een coronaproof kermis. De gemeente gaf net op tijd toestemming. We staan op een grasveld, dus mijn man gaat een route spuiten op de grond en er komen bordjes bij alle attracties met dat mensen afstand moeten houden."

Oproep aan gemeenten

Dat deze kermis door mag gaan, betekent niet dat alles koek en ei is voor Sandra en haar collega-kermisexploitanten: veel van hen reizen namelijk normaal van kermis naar kermis; dan is opbouwen rendabel. "Voor één kermis alles uit de stalling halen en de verzekering regelen is eigenlijk niet te doen. Helaas is er tot nu toe is er geen aansluitende kermis gepland in Noord-Holland." Noodgedwongen runt Sandra nu een chocoladefruit-drive in op de Beverkoog, maar het liefst staat ze gewoon de hele zomer in haar attractie. Dus daarom roept ze andere gemeenten op om kermissen toe te staan, die beslissen namelijk samen met de Veiligheidsregio of een kermis door mag gaan. "Er zijn meer plaatsen zoals Oudorp, waar normaal kleine familiekermissen staan. Deze traditie mag niet verloren gaan! We willen en moeten open en aan de gang."

Bron: NH Nieuws