STRAAT ________
Feuilleton over een unieke broedplaats (Deel 8)
Tekst en foto’s: Marcel van Deursen
STRAAT
Feuilleton over een unieke broedplaats (Deel 8)
Tekst en foto's: Marcel van Deursen
Diegenen die dit feuilleton volgen beseffen dat broedplaats “De Drukkerij” een schat aan initiatieven herbergt. Er valt veel te ontdekken in deze oneindige bron tjokvol verhalen. Mijn verwondering en enthousiasme nemen per aflevering toe en ik wil iedereen aanraden de stoute schoenen aan te trekken om dit massieve pand te bezoeken.
STRAAT!
Aan de voorzijde van de drukkerij valt de smalle deur meteen op. Het glaswerk is voorzien van het logo van skatepark STRAAT!. Erachter bevindt zich een smalle gang die aan de linkerzijde zicht biedt op een imposante hal waarin nogal steil op- en aflopende banen gebouwd zijn. Het geheel overtreft de voorstelling die ik mij had gemaakt van een overdekt skatepark. Op het moment van binnenlopen maakt er niemand gebruik van. Toch is het niet moeilijk om een beeld te vormen van de waaghalzen die met ware doodsverachting op skateboards, rolschaatsen, inline-skates of stepjes over de baan bewegen.

Skaten
Aangezien ik de enige niet ben die oppervlakkig bekend is met skaten, lijkt een korte introductie op zijn plaats.
Het skateboard ontstond in de vijftiger jaren in het Californische surfmilieu; jongeren plaatsten rolschaatswieltjes onder houten planken. Zo konden ze als het windstil was toch surfen al was het over de stoep in plaats van op zee.
Tijdens langdurige droogtes lieten mensen hun zwembad leeg staan; een uitgelezen kans om in de kuipvormige baden te boarden waarbij tricks werden bedacht als carven (door verplaatsing van gewicht rondjes blijven rijden), later aangevuld met wheelies boven de rand van het bad. Termen als sidewalksurfen, streetskaten, poolboarden, downhill, parallelle en grote slalom deden hun intrede.
In de loop der jaren ontstonden er verschillende soorten planken waaronder twee zogenaamde trucks zitten waaraan vier polyurethanen wieltjes zijn bevestigd. De bedoeling was en is om zich op de plank voort te bewegen en allerlei stunts uit te voeren.

Free Run
Het ontstaan van Free Run kent een lange aanloop en begint bij Georges Hébert, een Frans marineofficier, die het ‘hébertisme’ bedacht; lichamelijke oefening met als doel manschappen op fysiek en moreel gebied aan te sterken. Er werd getraind op snelheid, explosiviteit, weerstand, balans en kracht. Nog steeds vormt het de standaard voor lichamelijke training bij de Franse krijgsmacht.
Raymond Belle, die opgroeide in een militair weeshuis, trainde harder dan wie ook. Eenmaal in het leger benutte hij de trainingsarbeid die hij parkour genoemd had, volop. Zijn zoon nam deze manier van trainen over. De sport kreeg meer en meer bekendheid, vooral in de banlieues. Muren, ramen en auto’s werden hulpmiddelen voor de sport; hun sierlijke bewegingen werden flow genoemd. Ook in Engeland kreeg het voet aan de grond. Daar werd parkour omgedoopt in freerunning met als doel het eigen lichaam onder controle te krijgen en grenzen te verleggen.

Droom
Achterin de hal bevindt zich de kantine waar een pelletkachel kou verdrijft. Ik tref Davy Akkerman, algemeen directeur en initiatiefnemer van het skatepark. Ik begrijp dat hij naast zijn werkzaamheden voor het skatepark werkt als docent handvaardigheid en tekenen op een vmbo school.
Enkele jaren terug raakte Davy, zelf nog maar kort daarvoor begonnen met freerun, bevangen door de droom om een indoor skate- en freerun park op te zetten. Er waren weliswaar skateparken, maar wind, kou en regen namen te vaak plezier weg. Met behulp van vrienden, 40-plussers of zoals Davy zegt, ’oude lullen’, kreeg zijn plan vorm.
Van 2017 tot en met 2019 organiseerden ze festivals in de stad met als doel de skatescene onder de aandacht te brengen en de gemeente te overtuigen van de behoefte aan een overdekte baan. De ontwikkelingen rond de Drukkerij boden uiteindelijk een uitgelezen kans om zijn droom te verwezenlijken.
Laad- en losruimte
De voormalige laad- en losruimte was beschikbaar maar veel te groot. Toen het op commerciële basis werkende ‘Munki motion freerun park’ de hal huurde kon Davy de helft in onderhuur nemen.
De fase van uitvoering kon starten en voor Davy opende zich een nieuw perspectief in zijn bestaan. Hij ging parttime werken en begon in de vrijgekomen tijd als enige betaalde kracht bij STRAAT!.

Corona
Toen hij zijn plan kenbaar maakte bij jongeren van het skatepark Oudorp was iedereen enthousiast; de meesten boden zich aan als vrijwilliger. Samen met zijn vrienden en jonge skaters uit alle windstreken begonnen ze aan de realisatie van het park.
Voor de vrijwilligers bood het werk in de hal een uitvlucht want restricties die gepaard gingen met de bestrijding van Corona golden niet voor bouwplaatsen als het skatepark. Dankzij die vrijstelling konden zij elkaar volop ontmoeten wat zeker heeft bijgedragen aan hun fysieke en mentale welzijn.
Hergebruik
Met behulp van crowdfunding aangevuld met sponsorgelden konden materialen worden ingekocht. Via veilingen werd underlayment voor de vloer en hout voor de inrichting van de baan verkregen. Door hergebruik en materiaal van sloopprojecten vorderde het werk gestaag. Op 26 februari 2022 opende STRAAT! zijn deuren. Voor de eerste jaren is er subsidie verstrekt vanuit het Preventieakkoord en de gemeente Alkmaar voor activiteiten. Vanaf 2024 draait STRAAT! op sponsoren en eigen inkomsten.

Cursussen, clinics en lessen
Naast entreegeld voor een sessie van een dag, kunnen er rittenkaarten (11 sessies) gekocht worden. De belangrijkste inkomstenbron voor STRAAT! zijn echter clinics voor scholen en bedrijven en lessen voor individuen en groepen van kinderen tussen de 7 en 17 jaar.
Aantrekkelijk
Skaten en freerunnen is aantrekkelijk voor jongeren omdat het de meest individuele teamsport is die er bestaat legt Davy uit. ‘Je doet het voor jezelf maar bent onderdeel van een groep die elkaar uitdaagt en helpt.’
De technieken zijn goed voor balans en flexibiliteit. Hierbij worden de mogelijkheden van het eigen lichaam ontdekt en dat is niet alleen goed voor jongeren…

Cultuur
Met de opkomst van skaten en freerunnen en hun doorontwikkeling van straten naar parken, ontstond er een cultuur van kameraadschap onder buitenbeentjes. Dit uit zich in kleding en muziek zoals hiphop en punk. De wat ruige en ogenschijnlijke wilde stijl onder de verzamelnaam urban sport staat ver af van het burgerlijke. Toch herbergt het grote saamhorigheid waarbinnen verantwoordelijkheid voor elkaar en de omgeving centraal staat.
Tot slot
Het enthousiasme van Davy en de wijze waarop hij mij meenam in een sport waarmee ik zijdelings bekend was, werkte aanstekelijk. Verrast merkte ik dat ik zowaar zin kreeg om op een board te stappen. Het heeft niet veel gescheeld maar mijn verstand hield me tegen en dat was maar goed ook; toen Davy een demonstratie van zijn kunnen gaf maakte hij een namelijk een smak in de halfpipe. Mogelijk ben ik toch te oud voor deze tak van sport maar zo gauw dat mogelijk is kom ik langs om mijn kleinzoon of -dochter te laten kennismaken met STRAAT!.
Op mijn weg naar buiten skaten er een aantal kinderen over de banen van het park. Zij verzorgen een spectaculaire show voor een buitenstaander als ik. Dansend als libellen in een vrije vlucht komen ze voorbij. Het brengt mij tot de gedachte dan dit unieke project een steuntje in de rug verdient. Vandaar dat ik bedrijven en organisaties oproep om de exploitatie van dit unieke project een steuntje in de rug te geven en sponsoring van STRAAT! te overwegen. Het is het absoluut waard.

